Välkommen till tbguiden.se, tandblekningsguide på Internet. Vi recenserar och guidar dig till bättre och vitare tänder. Här finner du både produktrecensioner och mer djupgående artiklar.

Andra tips:

Köp Loop snus på nätet - snällt mot tänderna!

Gå en första hjälpen kurs och lär dig rädda liv.

Vi erbjuder tandvård för hela familjen i en lugn och stressfri miljö. Tandläkare i Bromma.

Se våra prisjämförelser på framsidan för bästa tandblekning. Vanliga frågor och svar runt Tandblekning:

Fungerar verkligen kemisk tandblekning?
Kemisk tandblekning fungerar utmärkt för alla typer av tänder. Däremot är resultatet beroende på vilken metod som används, hur tänderna ser ut från början och inte minst hur väl kunden följer de instruktioner som finns.

Hur lång tid tar en blekning?
En blekning tar totalt mellan 6 och 30 timmar i anspråk, beroende på blekningsmetod, varumärke och hur hårt missfärgade tänderna är från början. Denna tid delas upp i olika behandlingsomgångar. Hur länge varje behandling och hur ofta behandlingarna ska ske beror på vilken typ av blekmetod och vilket fabrikat som används. Läs anvisningarna noggrant.

Hur vita blir tänderna?
Hur vita tänderna blir efter en behandling beror på tändernas naturliga vithet, hur hårt de missfärgats och hur länge behandlingen skett. Det gäller dock att inte bleka tänderna allt för mycket. Det skapar ett onaturligt intryck.

Hur länge håller en blekning?

En blekning med kemiskt blekmedel är permanent, men tänderna missfärgas långsamt med tiden. Vitheten håller därför i sig upp till ett år. Men hur länge den håller beror på hur tänderna vårdas, mat- och nikotinvanor och kan även variera individuellt utefter ålder och tandstatus.

De flesta tillverkare rekommenderar att blekningen, om än i mindre omfattning, upprepas efter ett halvår eller ett år för att behålla vitheten på tänderna. Med tanke på att varje behandling sliter något på tänderna bör tänderna däremot inte blekas mer och oftare än nödvändigt.

Kan jag bleka tänderna om jag ammar eller gravid?
Det finns ingen utförlig forskning om effekten av tandblekning under amning eller graviditet. Det är troligen ofarligt, men för att vara på säkra sidan är det bäst att undvika tandblekning under den tiden.

Vilka biverkningar ger tandblekningen?
En vanlig biverkning är en ökad känslighet i tandhalsarna. Det upplevs som ilningar i tänderna. Allt som oftast går det bort bara ett par dagar efter en behandling. Upprepade behandlingar kan skada emaljen. För att minska risken för biverkningar vid tandblekning kan personer med okänd tandstatus be att få råd från tandläkaren. Det är också viktigt att följa instruktionerna på förpackningen noga.

Skadas tandköttet vid tandblekning?
En person som har god munhälsa får inga problem med tandköttet vid en blekning. Snarare fräschas tandköttet upp, då det aktiva medlet i blekningsprocessen också hjälper till att ta död på bakterier i munhålan. Personer som har känsligt tandkött kan dock få besvär. Det kan lätt avhjälpas med att fett stryks på tandköttet före behandlingen. Då skyddas tandköttet lite extra.

Går det att bleka tänder med tandsmycken?
Det går utmärkt att bleka tänderna även om det finns tandsmycken. Det påverkar inte smyckena alls. Det gäller även för personer som har ståltråd bakom tandraderna.

Går det att bleka porslins- och plasttänder?
Artificiella tänder påverkas inte av tandblekningen. Det går utmärkt att bleka de andra tänderna även om det finns porslins- och plasttänder.

Vad gäller vid rotfyllningar?
Rotfyllda tänder är extra känsliga för behandlingar. De har ofta en skada i emaljen och lagningen leder rakt ner i tandroten. Om blekmedlet når ner långt ner i rotfyllningen kan skador uppstå, även om det är mycket sällsynt.

Det är därför viktigt att vara försiktig vid blekningar för den som har en rotfylld tand. Även vanliga hål i tänderna kan orsaka problem. Det är därför bäst att besöka tandläkaren innan en blekning genomförs.