Välkommen till tbguiden.se, tandblekningsguide på Internet. Vi recenserar och guidar dig till bättre och vitare tänder. Här finner du både produktrecensioner och mer djupgående artiklar.
Recensioner

Andra tips:

Smajla erbjuder osynlig tandställning (inkognito) till ett bra pris.

Köp Loop snus på nätet - snällt mot tänderna!

Gå en första hjälpen kurs och lär dig rädda liv.

Vi erbjuder tandvård för hela familjen i en lugn och stressfri miljö. Tandläkare i Bromma.

När tänderna är nya är de glänsande vita och opåverkade av tidens tand, mat och andra produkter vi stoppar i munnen. Med tiden blir tänderna allt gulare. Hur mycket gulare de blir beror på hur tandens kvalitet i grunden, hur tänderna sköts, matvanor, rökvanor och hur frisk man får vara genom livet.

Tandens uppbyggnad
En tand består till största delen av dentin. Dentinet omges av ett skyddande lager av emalj. Dentinet är det vita i tanden, som också syns tydligt när emaljen är klar och opåverkad av tid och mat. Med tiden kommer alltmer beläggningar på emaljen. Det grumlar den klara ytan och tanden ser alltmer missfärgad ut. Även tiden i sig, och att emaljen blir äldre, gör att den inte förblir helt klar. Det är helt naturligt och inte mycket att göra åt.

Vad gör tänderna gula?
Det finns mycket i vår vardag som missfärgar tänder. Den viktigaste faktorn är det vi stoppar i oss. Fläckar och missfärgningar är nästan alltid ett resultat av drycker, såsom kaffe, te och rödvin eller färgämnen i maten. Andra produkter är blåbär, soja, rödbetor och artificiella färgämnen som finns i godis, läsk och många halvfabrikat. För tanden spelar det ingen roll om färgmedlet är naturligt eller inte. Tandens emalj påverkas lika mycket.

Hälsan är viktig
En annan stor orsak till gulnande tänder är den egna hälsan. Den som röker eller snusar kan räkna med att få missfärgade tänder, då nikotin sätter sig som en gul hinna överallt, även på tänder.

Många mediciner och ett antal sjukdomar påverkar munhålans bakterieflora och öppnar upp för tandangrepp av olika slag och kan ge obehagliga missfärgningar på tandens emalj. Antibiotika och en mängd andra mediciner kan ge en grå eller gråsvart ton på tänderna, till exempel. Muntorrhet till följd av sjukdomar är en vanlig orsak till att tänderna förstörs.

Hur undvika missfärgningar
Det bästa sättet att undvika missfärgningar på tänderna är en god munhygien. Noggrann tandborstning och tandtråd skapar en bra grund för att hålla tänderna vita och fräscha länge, även om tidens tand alltid påverkar emaljens klarhet och därmed hur vita tänderna uppfattas.

Även bakteriefloran i munhålan påverkar emaljen. En balanserad bakterieflora skapar goda förutsättningar för tänderna att hålla sig fräscha. Det innebär att såväl kost som hälsan i övrigt påverkar tänderna på flera olika sätt. Inte minst påverkas tandens vithet av hälsan. För att få behålla tänderna vita är det därför en god idé att ta hand om sig och sin mun och vårda den väl.