Välkommen till tbguiden.se, tandblekningsguide på Internet. Vi recenserar och guidar dig till bättre och vitare tänder. Här finner du både produktrecensioner och mer djupgående artiklar.

Andra tips:

Smajla erbjuder osynlig tandställning (inkognito) till ett bra pris.

Köp Loop snus på nätet - snällt mot tänderna!

Gå en första hjälpen kurs och lär dig rädda liv.

Vi erbjuder tandvård för hela familjen i en lugn och stressfri miljö. Tandläkare i Bromma.

Två vanliga produkter för att få vitare tänder är whitening tandkräm och tandblekningspennor. Tandkrämerna kommer i många olika varianter och kan innehålla blekmedel såväl som polermedel, medan tandblekningspennorna bygger på samma kemiska process för blekning som i hemmakiten.

Whitening tandkräm
Tandkrämer med blekningseffekt finns att köpa i de flesta butiker. De innehåller framför allt ett polermedel för att avlägsna beläggningar på själva emaljen. Men det finns också tandkrämer som innehåller blekmedel. Tandkrämerna med polereffekt har ingen större effekt på själva färgen på tänderna. Däremot kan de hjälpa till att hålla undan fläckar. Dessutom sliter polerande tandkrämer hårt på emaljen, vilket gör att de inte bör användas dagligen. Det gör även de tandkrämer som innehåller blekmedel och det kan vara svårt att kontrollera hur mycket blekmedel som egentligen används på tanden.

Stor skillnad mellan fabrikat
Det finns stora skillnader mellan olika typer av tandkrämer som sägs bleka tänderna och marknadsföringen har varit enorm inom området. Det kan därför vara svårt att veta vad respektive tandkräm innehåller. Det är sällan det står angivet någon form av koncentrationer av eventuellt blekmedel på förpackningen och biverkningar och instruktioner saknas ofta. För att hitta rätt tandkräm gäller det därför att läsa igenom bipacksedlar och innehållsförteckningar noga.

Tandblekningspenna
Tandblekningspennan är en applikator som är fylld med blekmedel och är ett lätt sätt att bleka enstaka tänder eller tändernas fronter. Tandblekningsmedlet målas helt enkelt på tänderna framför spegeln efter den dagliga tandborstningen. Det blekmedel som finns i pennan är av ganska hög koncentration.

Den stora fördelen med tandblekningspennan är att den är lätt att ha med sig och att använda. Det behövs inga skenor eller andra hjälpmedel för att få en förbättring i tandfärgen. Däremot är tandblekningspennan svår att använda för att bleka tänder som sitter lite avigt till. Den passar bäst för att bleka enskilda tänder och fronterna.

Komplement till hemmablekning
Många av de företag som erbjuder hemmakit för tandblekning erbjuder även tandblekningspennor. Dessa fungerar utmärkt som kompletterande behandling om en tand, eller en del av en tand, inte blivit så vit som man önskat. Pennan fungerar även som en utmärkt produkt för att förbättra blekningen efter en tid.