Välkommen till tbguiden.se, tandblekningsguide på Internet. Vi recenserar och guidar dig till bättre och vitare tänder. Här finner du både produktrecensioner och mer djupgående artiklar.
Recensioner

Andra tips:

Smajla erbjuder osynlig tandställning (inkognito) till ett bra pris.

Köp Loop snus på nätet - snällt mot tänderna!

Gå en första hjälpen kurs och lär dig rädda liv.

Vi erbjuder tandvård för hela familjen i en lugn och stressfri miljö. Tandläkare i Bromma.

Artiklar

Nästan vem som helst kan bleka sina tänder hemma, i lugn och ro. För att få ett gott resultat krävs några enkla förberedelser och en dos noggrannhet.

Är det lämpligt, risker med tandblekning?
Nästan alla friska personer utan skador och sjukdomar i munhålan kan genomföra en tandblekning hemma. Undantaget kan vara personer som av någon anledning har en mycket tunn emalj på sina tänder. En person med rotfyllning ska fundera på huruvida blekningen är ett alternativ. Det går att undvika just den tanden vid blekning, och det kan vara bra att göra för säkerhets skull. En rotfylld tand är extra känslig, och ska behandlas med försiktighet.

Avsätt tid
En hemmablekning sker inte på en kafferast. Oftast sker behandlingen under en tid [...] Läs hela inlägget

Dentaworks och SimpleSmile erbjuder båda två olika hemmakit för blekning av tänder. Vilken som passar bäst är en fråga om tycke och smak. Båda företagen erbjuder säkra och väl utprövade produkter och väl utformade blekningsprogram som bör följas för bästa resultat.

Dentaworks
Det unika med Dentaworks produkter är att de även tar bort fläckar som är i själva tänderna, inte bara de som är på ytan. Ett hemmakit innehåller hela 30 omgångar tandblekning med gel och två tandskenor. Gelen innehåller 22 % karbamidperoxid och är befriad från glycerin och trietanolamin, två annars vanliga ingredienser som visat sig har negativa biverkningar på tandkött respektive hormonbalansen i kroppen.

Förutom de produkter som behövs för själva blekningen kommer en vithetskarta med i paketet och utförlig [...] Läs hela inlägget

Se våra prisjämförelser på framsidan för bästa tandblekning. Vanliga frågor och svar runt Tandblekning:

Fungerar verkligen kemisk tandblekning?
Kemisk tandblekning fungerar utmärkt för alla typer av tänder. Däremot är resultatet beroende på vilken metod som används, hur tänderna ser ut från början och inte minst hur väl kunden följer de instruktioner som finns.

Hur lång tid tar en blekning?
En blekning tar totalt mellan 6 och 30 timmar i anspråk, beroende på blekningsmetod, varumärke och hur hårt missfärgade tänderna är från början. Denna tid delas upp i olika behandlingsomgångar. Hur länge varje behandling och hur ofta behandlingarna ska ske beror på vilken typ av blekmetod och vilket fabrikat som används. Läs anvisningarna noggrant.

Hur vita blir tänderna?
Hur vita tänderna [...] Läs hela inlägget

En god munhälsa är beroende av en god munhygien. Redan som riktigt små befäster vi våra tandvårdsvanor och ju äldre vi blir desto viktigare är det att vårda tänderna. Det kan vara lätt att slarva. De små bakterierna som anfräter våra tänder och påverkar vår tandstatus syns inte. Men de finns och påverkar – hela tiden.

Grunden
I munhålan finns mängder med bakterier. Många av dem är goda bakterier, men inte alla. De bakterier som inte är fullt så goda kan ge vanliga tandsjukdomar som karies, tandsten eller inflammationer i tandköttet. Dessutom minskar risken för dålig andedräkt. Den dåliga andedräkten beror på att det ansamlas bakterier i fickor på tandköttet. Det i sin tur kan leda till att tandköttet blir [...] Läs hela inlägget

Den vanligaste metoden för tandblekning hos tandläkaren är att blekningen sker genom en kemisk process av ett blekmedel. Vid tandblekning hos en tandläkare går det att välja mellan att bleka tänderna hemma under natten eller att bleka på plats hos tandläkaren. Den kemiska tandblekningen påminner mycket om den blekning som en person själv kan göra med ett hemmakit, med skillnaden att tandläkaren doserar behandlingen utifrån individens särskilda behov.

Blekning på plats
En person som vill bleka tänderna hos tandläkaren får först en genomgång av munhygien och tandstatus hos tandläkaren. Tänderna putsas för att få bort beläggningar som kan störa resultatet. Vid blekning på plats penslas sedan ett ganska starkt blekmedel på själva tänderna och sedan får medlet verka i en kvart, [...] Läs hela inlägget

En relativt ny metod för att bleka tänderna hos tandläkaren är att använda laser. Behandlingen sker på en tandvårdsklinik som har den tekniska utrustningen för att klara av behandlingen. Lasern i sig ger ingen blekande effekt på tänderna. Istället används lasern för att värma på och därmed skynda på blekmedlets effekt. Lasermetoden är således en vidareutveckling av den kemiska tandblekningen. Poängen med att använda lasern är att processen med att få tänderna vitare går bra mycket snabbare än utan och samtidigt få ett hållbart resultat.

Så fungerar det
En tandläkare går igenom munnen och tänderna för att se att det inte finns några skador som kan påverkas av blekningsmetoden. Efter eventuell borttagning av tandsten och putsning av tänderna läggs en gel [...] Läs hela inlägget

Se prisjämförelser av tandblekning på förstasidan.

Vad är det som bleker tänderna i ett hemmakit och hur fungerar det?

Ett hemmakit för blekning av tänder bygger på en kemisk process som påverkar tandens emalj. Den gel som bleker tänderna innehåller antingen karbamidperoxid och/eller väteperoxid som oxiderar när det kommer i kontakt med syre. Den processen nyttjas till att bleka tänderna.

Hemmakit samma som hos tandläkaren
Ett hemmakit fungerar precis som hos tandläkaren. Kiten innehåller allt som behövs för att genomföra en blekningsbehandling, som tandskenor och blekmedel. Däremot är koncentrationerna av blekmedlen i hemmakiten bra mycket lägre än vad som är brukligt på tandklinikerna. Det gör produkterna säkrare för en lekman att använda. Starkare, mer koncentrerade blekmedel får enbart hanteras av [...] Läs hela inlägget

Tandfasader är ett sätt att få en vacker och vit tandrad genom att lägga på en ny yta på den delen av tänderna som syns utåt. Den nya ytan ser ut som en helt vanlig tandyta, bara det att den är helt fläckfri. Ytan består av ett mycket tunt skal av porslin eller ett liknande material och behandlingen kallas också för skal- eller porslinsfasader.

Nya tekniker
Dagens moderna tandfasader ger en vacker och mjuk vithet hos tanden. I en naturlig tand absorberas ljuset av tandens emalj för att sedan mjukt reflekteras tillbaka när det träffar det så kallade dentinet. Det är dentinet i tanden som är det som gör tanden vit. Det porslin som idag läggs på själva tanden släpper igenom [...] Läs hela inlägget

När tänderna är nya är de glänsande vita och opåverkade av tidens tand, mat och andra produkter vi stoppar i munnen. Med tiden blir tänderna allt gulare. Hur mycket gulare de blir beror på hur tandens kvalitet i grunden, hur tänderna sköts, matvanor, rökvanor och hur frisk man får vara genom livet.

Tandens uppbyggnad
En tand består till största delen av dentin. Dentinet omges av ett skyddande lager av emalj. Dentinet är det vita i tanden, som också syns tydligt när emaljen är klar och opåverkad av tid och mat. Med tiden kommer alltmer beläggningar på emaljen. Det grumlar den klara ytan och tanden ser alltmer missfärgad ut. Även tiden i sig, och att emaljen blir äldre, gör att den inte [...] Läs hela inlägget

De flesta behandlingsmetoder för att bleka tänderna som finns på marknaden ger ett gott och långvarigt resultat. Den största skillnaden ligger ofta i priset och hur mycket arbete personen själv behöver lägga ner.

Blekning hos tandläkaren

Det kan kännas säkert att gå och bleka sina tänder hos tandläkaren. För den säkerheten får en kund betala mellan 3 000 och 5 000 kr, lite beroende på tandläkare och vilken metod som används.

Nyare metoder där laser läggs till för att korta ner behandlingstiden är ofta dyrare än sedvanlig kemisk blekning. I kostnaden ingår ofta en analys av tandens och tandköttets hälsa. Ibland ingår även putsning av tänderna. Ett billigare alternativ hos tandläkaren är air flow, en putsmetod som avlägsnar fläckar [...] Läs hela inlägget

White Strips är en blekprodukt som bygger på en kemisk process på tandens emalj och i dentinet. Skillnaden mellan hemmablekning och White Strips är att blekmedlet är fäst på en yta, som trycks mot tanden.

Så fungerar de
White Strips består av tandstora märken fyllda med blekmedel. Remsorna, eller klistermärkena, med blekmedel trycks fast på själva tanden. Det görs efter den dagliga tandborstningen. Sedan får medlet på stripsen verka i ungefär en halvtimme. Sedan dras klistermärket bort. Nya remsor läggs på två gånger dagligen tills tänderna har nått den vithet som önskas.

White Strips ger i grunden ungefär samma resultat som hemmakiten. De aktiva ingredienserna är densamma. Enda skillnaden är att det inte behövs några skenor och gel, utan att allt finns [...] Läs hela inlägget

Två vanliga produkter för att få vitare tänder är whitening tandkräm och tandblekningspennor. Tandkrämerna kommer i många olika varianter och kan innehålla blekmedel såväl som polermedel, medan tandblekningspennorna bygger på samma kemiska process för blekning som i hemmakiten.

Whitening tandkräm
Tandkrämer med blekningseffekt finns att köpa i de flesta butiker. De innehåller framför allt ett polermedel för att avlägsna beläggningar på själva emaljen. Men det finns också tandkrämer som innehåller blekmedel. Tandkrämerna med polereffekt har ingen större effekt på själva färgen på tänderna. Däremot kan de hjälpa till att hålla undan fläckar. Dessutom sliter polerande tandkrämer hårt på emaljen, vilket gör att de inte bör användas dagligen. Det gör även de tandkrämer som innehåller blekmedel och det kan vara svårt att [...] Läs hela inlägget