Välkommen till tbguiden.se, tandblekningsguide på Internet. Vi recenserar och guidar dig till bättre och vitare tänder. Här finner du både produktrecensioner och mer djupgående artiklar.
Recensioner

Andra tips:

Smajla erbjuder osynlig tandställning (inkognito) till ett bra pris.

Köp Loop snus på nätet - snällt mot tänderna!

Gå en första hjälpen kurs och lär dig rädda liv.

Vi erbjuder tandvård för hela familjen i en lugn och stressfri miljö. Tandläkare i Bromma.

Nästan vem som helst kan bleka sina tänder hemma, i lugn och ro. För att få ett gott resultat krävs några enkla förberedelser och en dos noggrannhet.

Är det lämpligt, risker med tandblekning?
Nästan alla friska personer utan skador och sjukdomar i munhålan kan genomföra en tandblekning hemma. Undantaget kan vara personer som av någon anledning har en mycket tunn emalj på sina tänder. En person med rotfyllning ska fundera på huruvida blekningen är ett alternativ. Det går att undvika just den tanden vid blekning, och det kan vara bra att göra för säkerhets skull. En rotfylld tand är extra känslig, och ska behandlas med försiktighet.

Avsätt tid
En hemmablekning sker inte på en kafferast. Oftast sker behandlingen under en tid om mellan 10 och 14 dagar, i en till fyra timmar åt gången, lite beroende på vilken produkt som används. Det går i vissa fall att snabba på blekningsprocessen genom att låta blekmedlet sitta i hela natten, men inte alltid vilket gör att det går åt en del kvällar för att bleka tänderna. En person med ont om tid kan fundera på de andra alternativ som finns, alternativt välja en produkt som fungerar under hela natten.

Hur vita ska tänderna bli?
Innan blekningen påbörjas är det bra att ha ett mål för hur vita tänderna egentligen ska bli. En allt för stor skillnad, och allt för vita tänder, ger ett konstlat intryck. En bra måttstock är att ha lika vita tänder som ögonvitorna är vita. Med hjälp av en tandnyanskarta går det lätt att avgöra vilken nyans det är. Det kan vara klokt att bleka försiktigt i början och sedan bättra på blekningen efter ett tag.

Undvik kaffe
En tid innan tandblekningen kan det vara klokt att undvika matprodukter och drycker som ger ytterligare fläckar på tänderna, såsom kaffe, te och rödvin. Det gäller även rökning och snus. För att få bästa resultat är det även bra att undvika produkterna under och efter behandlingen också.

Fungerar bäst på rena tänder
Innan själva behandlingen sätts igång är det viktigt att rengöra tänderna noga. Den som vet med sig att han eller hon har mycket tandsten kan med fördel besöka tandläkaren för en puts innan behandlingen. Annars räcker det med en noga tandborstning. Det kan också vara lämpligt att skölja munnen med munvatten innan behandlingen. Däremot är det olämpligt att använda tandtråd före behandlingen. Det kan ge små sår på tandköttet och skapa irritationer.

Läs instruktionerna noga
Olika produkter har olika koncentrationer av blekmedel i gelen. Det betyder att de kan verka i olika lång tid utan avbrott. Vissa blekmedel kan sitta i hela natten, medan mer koncentrerade preparat enbart ska sitta i en timme eller två. För att få ett gott resultat, och samtidigt vara skonsam mot tänderna, är det viktigt att läsa igenom instruktionerna mycket noga innan behandlingen. Om det finns funderingar, kan det vara klokt att kontakta företaget i fråga för att få svar.