Välkommen till tbguiden.se, tandblekningsguide på Internet. Vi recenserar och guidar dig till bättre och vitare tänder. Här finner du både produktrecensioner och mer djupgående artiklar.

Andra tips:

Smajla erbjuder osynlig tandställning (inkognito) till ett bra pris.

Köp Loop snus på nätet - snällt mot tänderna!

Gå en första hjälpen kurs och lär dig rädda liv.

Vi erbjuder tandvård för hela familjen i en lugn och stressfri miljö. Tandläkare i Bromma.

Ordlista

Wn putsnings- och blekningsmetod som används hos tandläkaren.

Den grupp av bakterier som finns i ett område, till exempel i munhålan. Vi har alla mängder med bakterier på oss, även i munnen. De flesta är bra, men inte alla. En god balans i bakteriefloran innebär att de flesta bakterier som finns är goda.

Verkar något frätande då det kommer i kontakt med syror och kan därför användas som ett milt blekmedel på tänderna. Ett annat användningsområde för bikarbonat är matlagning och i bubbeldrycker.

Dock inget att mixtra med själv. Använd ett färdigt tandblekningskit istället som huskur hemma, så fungerar tandblekning och var det kan köpas.

Den ingrediens i blekgelen som gör tänderna vitare. Blekmedlet består oftast av karbamidperoxid men kan även utgöras av väteperoxid.

Det som tanden är fylld med och som ger tanden dess vackra vita färg.

Tandens yttersta skal. Emaljen är helt genomskinlig och släpper igenom ljus så att dentinet syns.

Ett porslinsskal som sätts på de naturliga tänderna för att skapa ett bländande vitt leende. Utförs på tandklinik och håller i princip livet ut.

Läs mer i vår artikel om tandfasader.

Vitalt för tändernas hälsa. Vi får i oss fluor naturligt, men behöver hjälpa tänderna med tandkräm, som innehåller fluor, två gånger dagligen då det förhindrar karies genom att höja munnens pH-värde. Annars blir munnens pH-värde gärna surt, vilket öppnar upp för bakterieangrepp. För mycket fluor kan dock ge upphov till fläckar.

Är salter med ett basiskt pH-värde. Hjälper till att höja upp pH-värdet i munnen.

Ett paket med blekprodukter, tandskenor och allt annat som behövs för att bleka tänderna i hemmets lugna vrå.

Läs mer under Så fungerar Tandblekning. Se även Företag som säljer hemmakit.

En stor del av tänderna består av kalcium. Kalcium finns även i saliven och hjälper till att laga bakterieangrepp på tandens yta.

Ett ämne som i kontakt med syre först bryts ner till väteperoxid och karbamid för att sedan oxideras. Denna process verkar frätande och därför är karmabidperoxid en vanlig ingrediens vid tandblekning. Kallas även urea peroxid och urea väteperoxid.

Kallas även tandröta och är ett bakterieangrepp på tanden som kan leda till hål i tänderna som orsakas av plack.

En metod av tandblekning som genomförs på en tandklinik. Med hjälp av lasern kan blekmedlet bleka tänderna mycket snabbt och effektivt.

En vätska som ska gurglas i munnen för att ge skydd åt tänder och minska dålig andedräkt. Munvattnet kan antingen ha en bakteriedödande egenskap och/eller innehålla fluor. De starka bakteriedödande munvattnen på marknaden kan, vid alltför extensivt bruk, leda till en obalanserad bakterieflora i munhålan.

Läran om tänder.

Ett ämne oxiderar om det reagerar i kontakt med syre. Det ger en process som kan användas i olika sammanhang, inte minst vid blekning av hår och tänder, men även vid blekning av kläder, putsning av ytor och vid sårtvätt.

Ett mått för hur surt något är. Syror har låga pH-värden, basiska ämnen höga. Kroppen själv har ungefär 7, vilket är neutralt. Sura och basiska ämnen reagerar med kroppen på olika sätt, framför allt verkar de frätande.

En beläggning av bakterier på tänderna som avlägsnas med hjälp av tandborste. Om den inte tas bort orsakar den karies. Plack kan även ge upphov till tandsten.

Finns med i hemmakit eller ges av tandläkaren vid blekning av tänderna. Skenorna anpassas efter tandraden och fylls sedan med blekmedel och sätts i munnen.

Läs mer om hur Tandblekning fungerar här, samt jämförelser av produkter.

En enkel tandblekningsmetod där blekmedel målas på tanden med hjälp av ett pennliknade instrument.

En mycket hård beläggning på tänderna som bör tas bort innan tandblekning sker för att få ett bra resultat.

En form av blekmedel som oftast används på klinik. Har en blekande effekt då det oxiderar.

I vissa tandblekningsprodukter finns även, eller enbart, väteperoxid. Väteperoxiden verkar snabbare och mer direkt och ger en kortare behandlingstid, eftersom ämnet inte först behöver brytas ner för att kunna oxideras. Det är därför ett populärt blekmedel hos tandläkaren, för att minska behandlingstiden. Däremot är det något svårare att klocka blekningstiden lika exakt med väteperoxid, vilket gör att det är mindre vanligt hos hemmakiten. De produkter som innehåller väteperoxid istället för karbamidperoxid har koncentrationshalter som är bra mycket lägre, då tre delar karbamidperoxid är detsamma som en del ren väteperoxid.

Läs mer om hur tandblekning fungerar här, samt jämförelser av produkter.

Remsor med blekmedel som fästs på tänderna för att få dem vitare.

Läs mer i vår artikel om White Strips.

Olika typer av tandkrämer som ska ge vitare tänder. Effekten kommer ifrån ett polermedel alternativt ett kemiskt blekmedel.

Ett lättlösligt pulver som finns i många tuggummin och används inte minst som sötningsmedel då det smakar gott. Xylitol har dessutom en hämmande egenskap hos kariesbakterier och är därför nyttig. Har E-nummer 967.